1st Belgium Service people

WAT ZIJN DIENSTENCHEQUES?

Dienstencheques is een door de federale staat gesubsidieerd systeem dat de particuliere gebruiker een betaalmiddel verschaft waarmee hij een werknemer van een erkende onderneming kan betalen voor huishoudelijk werk dat zowel bij hem thuis als buiten zijn woning verricht wordt. Kom er hier alles over te weten.

Dienstencheques in het kort

Het systeem van dienstencheques werd in 2004 in België ingevoerd met als doel meer laaggeschoolden uit de werkloosheid halen en het terugdringen van het zwartwerk. Maar het systeem maakt ook huishoudelijke hulp toegankelijk voor particuliere gezinnen, die er nu op een veilige manier gebruik van kunnen maken. 100% win-win dus.

Let wel dat je zeker bij een erkende dienstencheque-onderneming klant bent.

Momenteel is het bedrijf Sodexo aangesteld door de overheid om de dienstencheques uit te geven.

Ga hier naar de website van Sodexo voor Dienstencheques in Vlaanderen.

Ga hier naar de website van Sodexo voor Dienstencheques in het Brussels Gewest.

Ga hier naar de website van Sodexo voor Dienstencheques in Wallonië.

Dienstencheques bestaan in 2 versies: Papieren dienstencheques & elektronische dienstencheques. We vergelijken beide systemen hieronder.

De voordelen op een rijtje
• Een gesubsidieerd betaalmiddel

 

• Hulp bij huishoudelijk taken

 

• U betaalt slechts €9 per uur dankzij   de belastingvermindering

 

• Een vast salaris voor uw   huishoudhulp

 

• 105 dienstencheques   moederschapshulp voor vrouwen   die als zelfstandige werken.
2 soorten dienstencheques

PAPIEREN DIENSTENCHEQUES

U geeft één hele dienstencheque (dus met inbegrip van het af te scheuren luik), per volledig gewerkt uur aan de persoon die bij u werkt. U vult, goed leesbaar in donkerblauwe of zwarte inkt, de datum in (de effectieve datum van de prestatie) en u zet er uw handtekening onder. Kruis ook het soort activiteit aan van de prestatie. Let op: Geef uw huishoudhulp niet het schutblad (het eerste blad in uw omslag), waarop het nummer van uw bestelling, het aantal cheques en hun nummering genoteerd staan. Als u het wenst kan u uw huishoudhulp een overzicht laten ondertekenen, waarop alle dienstencheques staan die hij/zij ontvangen heeft. Dit document kan u eveneens van de website van Sodexo downloaden via uw persoonlijke pagina. Bestel  uw papieren dienstencheques rechtstreeks bij Sodexo.

1st Belgium Service Dienstencheque

ELEKTRONISCHE DIENSTENCHEQUES

Wie elektronische dienstencheques wenst te gebruiken, moet over een telefoon of een GSM beschikken die door uw huishoudhulp kan gebruikt worden. Een PC met internet- aansluiting is gemakkelijk maar niet noodzakelijk. Wanneer uw huishoudhulp klaar is met de overeengekomen activiteit, bevestigt hij/zij met uw vaste telefoon of met uw GSM, op kosten van Sodexo, de uitvoering aan een Interactieve Spraakdienst. Dit systeem is 24u/24 en 7d/7 toegankelijk. Hij/zij kan dus onmiddellijk de prestaties melden aan 1 St Belgium Servicein de taal van zijn keuze. De huishoudhulp voert hiervoor zijn/haar persoonlijke toegangscode in. Hij/zij geeft eveneens het type prestatie, het aantal volledig gepresteerde uren en de code die met die prestatie overeenkomt op. Op het einde van de opname hoort uw huishoudhulp een samenvatting van wat hij/zij heeft ingevoerd en kan hij/zij bevestigen of weigeren. De Interactieve Spraakdienst van Sodexo registreert automatisch de datum van de prestatie. Wanneer 1st Belgium Service de prestatie gevalideerd heeft (ten laatste 5 dagen na de prestatie), hebt uzelf nog 4 werkdagen de tijd om de prestatie goed te keuren of te betwisten (facultatieve goedkeuring). 9 dagen na de prestatie wordt deze automatisch gevalideerd door Sodexo, ook zonder uw tussenkomst. U kan op elk moment het saldo van uw dienstencheques raadplegen via Internet of via de Interactieve Spraakdienst (tel : 02 547 54 92) Kom hier alles te weten over de werking van elektronische dienstencheques op de website van Sodexo

Wil u graag meer weten? Of wil u graag huishoudhulp bij u thuis?
Contacteer ons vrijblijvend.